6/17/2010

Okame, Paris - おかめのちらし寿司

連れ合いたちの胃袋が疲れ気味で寿司が食べたいと言い出したので、パリの寿司を検索していて、サル・プレイエルに近いこの和食惣菜屋さんに行き当たった。行ってみると、殆ど何も並んでいない店に日本人のおばさんがいて、職人が休憩中なので6時半にならないと寿司はできないと言う。注文だけして近くのカフェで時間潰しすることにした。
持ち帰った13ユーロの寿司には 鮭、鮪、白身、イクラが並んでいて、 好評だった。勿論ここではいろんな制約はあるだろうし、ネタを吟味し始めるとこれが20ユーロにも25ユーロにもなるだろうから、現実的なバランスとしてはいいところだと思う。僕は近くのNicolasで買っておいたFaivelleyのMontagnyを開けたが、魚には良く合う白だった。


My partners' stomachs had a slight fatigue and they said they preferred sushi, so I searched on the web to find this Japanese store near Salle Pleyel. At 17:40, the store had almost nothing ready and the old lady said "chirashi" would be done around 18:30 as the cook would be back shortly. So I decided to kill the time at nearby café.
I carried 3 packs of sushi from Therne to Marais, and it was highly rewarded by my ladies. It had salmon, tuna, snapper, and salmon eggs, and it cost 13 Euros. I can see limitations in preparing sushi in Paris, and once they put more attention to material, its price will easily jump to 20 or 25, so I guess they made a realistic and reasonable choice of balance. I opened the bottle of Faivelley Montagny I had bought at Nicolas, and it went quite well with fish.

No comments: