今日開店時間に電話したら運良くランチにテーブルを確保できた。腰越の江ノ電通りに面したこの店は行く前に気づいたのだが、以前はイタリアンのロアジがあったところで、壁の内装にも見覚えがある。テーブル4卓10席の小さな店で、野菜にこだわってデザートまで創意工夫を凝らしたフレンチを若い二人が切り盛りしている。開店してちょうど1年とのこと。それにしてもお箸が添えられたフレンチは久方ぶりだ。
前菜はそんな気合いの入った野菜のパレード、いろんな味が交錯する中で僕は赤玉葱の美味しさがとりわけ印象的だった。続くゴボウのポタージュは絶品と言いたくなるくらい脳裏に刻まれる一品。メインに選んだスズキのソテーもマスタード・リーフやトマトをあしらった彩りで、ソースは薄味指向の僕の基準では若干だが濃い目だったが、どの料理も目を楽しませるプレゼンテーションは見事。デザートはパティシエの奥様が担当だと思うが、三品のオプションが「湘南ゴールドソルベとチーズケーキ」「フレッシュイチゴのスープに小豆アイス+酒粕クランブル+餅」「フォンダンショコラと蜂蜜アイス」と、どれも興味をそそるものばかり。フォンダンショコラは通年出しているとのことなので、和を取り入れたイチゴスープを試してみて、これも正解だった。コーヒーはカプチーノでもラテでもOKだし、凝ったオーガニックティーバッグも数種のチョイスが可能だ。
あまりに満足なランチだったので、帰って調べてみたら(食べログ情報からの受け売りだが)シェフは渋谷のTSU・SHI・MI(=1度は訪れてみたいと思っている野菜フレンチ店)出身と知って大いに納得だった。
As the restaurant
opens at 11 this morning, I phoned for a table at lunch time and luckily
managed one. I recall there used to be Italian “Loasi” in this exact location a
few years ago along the street car line of “Enoden” in Koshigoe, and I
actually remembered the interior. This is a small French cuisine with only 4
tables for 10 guests, since April 2014, but a young couple creatively focuses
on vegetables. The last time I saw chopsticks with the cutlery in French was
some 40 years ago!
First came a parade
of vegetables on the plate of hors-d’oeuvres, a variety of flavors in harmony,
and I found the red onion was most tasty. Next was burdock cream soup that was outstandingly
fabulous and vividly stored in my memory. I chose sea bass sauté as the main
dish colorfully arranged with mustard leaves, beans, and baked tomato slices.
The presentation of every dish was wonderfully beautiful.
The wife of the chef
must have been in charge of the desert, and the 3 options were too attractive
to pick one: “Shonan gold sherbet & cheese cake”, “Fresh strawberry soup
with ice cream of azuki bean & sake lees crumble”, or “Fondant chocolat
& honey ice cream”. The options were even for coffee: espresso, cappuccino
or latte, and for tea among organic and stylish tea bags.
I was so satisfied
with this lunch (2700 Yen) that I searched the internet upon returning home and found that
it entirely made sense because the chef used to work in the cuisine of
TSU.SHI.MI, known for superb vegetable presentations, that I have been
hoping to visit once in Shibuya!
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