青木定治が中山美穂を招いて一緒にケーキを作る番組をテレビで観て、これがなかなか美味しそうだったので挑戦してみることにした。しっとりとした生地の中からとろみのあるガナッシュが流れ出るモエルーと呼ばれる楽しいお菓子で、アオキのレシピはバターが51gとか、グラニュウ糖は59gとか、異常に細かい単位で指定されていて、「そんなにシビアなんかいな」と思いながら作り始める。
型を6個用意して、4-5個は取れるのかなと思っていたら、生地の量が2.8個分くらいしかできなかった。テレビでは生地のしたたり感も全然違っていて、全体が明らかにもっと多い量で作り込んでいたし、チョコレートを40℃の電子レンジで溶かすというのが全然うまく進まず、代わりに湯煎で処理した。オーブンで焼く時間は10分と言っていたが、うちではそれでは不十分で18分くらいかけた。シビアな割に信頼できないレシピだなという印象。しかしこの菓子の味は絶妙に素晴らしかった。自分なりのレシピが出来たらまたアップしよう。
I saw a cooking program on TV in which the
renowned pâtissier Sadaharu Aoki invited the actress Miho Nakayama to make
Moelleux Maccha Chocolat. It looked so tempting and I decided to try it myself.
Aoki’s recipe specified rather unusually
detailed amount of things like 51 grams of butter and 59 grams of sugar, and I
thought that the ultimate delicacy was so precise in cooking.
I prepared 6 muffin tins assuming the
recipe would allow 4 or 5 moelleux, but it was barely enough to fill 3 tins. In
the program, they were cooking apparently different amount. He showed how to
melt the chocolate using the electronic oven set at 40 degrees C, but it did
not work with mine, and I used a bowl on hot water instead. He specified 10
minutes for baking, but it was not enough here and it took me 18 minutes.
Aoki’s recipe was precise but not exact in my opinion, but his gâteaux tasted absolutely
outstanding.
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