5/10/2012

マロウド軽井沢 - Dinner at Hotel Marroad Karuizawa



カミさんの発案で軽井沢に一泊することになり、いくつかの候補の中からホテル・マロウドのハーフコース・ディナー付きプラン(14,000円)をじゃらんに予約した。駅からは車で送迎サービスがある。連休明けで軽井沢全体がひっそりとしていたが、ホテルも落ち着いた雰囲気のある大人のリゾートという風情だ。低層建築とはいえ、階段しかないので車椅子の客には不便な施設だろう。我々が通されたのは少し喫煙の匂いが残る部屋で、すぐに窓を開けて空気を換えた。


実はチェックインの際にメインの肉か魚を選ぶよう言われてこちらは困惑した。どんな料理かも判らずに決めるのかと文句を言うと、おもむろにレストランのメニューが出てきた。これは効率なのか、顧客重視なのか、ましてや繁忙期でもないし、サービスとしては難しいところだ。スタッフは親切・丁寧で問題があるわけではないが、システム的にマニュアル通りにこなすというスタイルなのだと思う。

その夕食は期待以上だったのでここで紹介しようと思った次第だ。前菜はホワイトアスパラにアワビ、車海老、ホタルイカが添えられ非常に美味しかった。次に人参のポタージュが出され、これもしっかり良い味になっていた。メインにはロース牛のソテー、エシャロットソースを選んだのだが、このソースが素晴らしかった。ここまででシェフの腕は確かだと確信した。ハーフコースというのは魚と肉の両方が出るフルコースに対して、どちらかのみとなるのだが、我々としては普段はそうしたコースをとるのが普通なので違和感なし。ただポーション自体はどれも小さめではある。

我々は軽井沢に滞在することはあまりないが、かつての音羽の森での経験と比較して、部屋・食事ともマロウドの方が楽しめたというのが我々の印象だ。


My wife suddenly suggested a stay in Karuizawa, and we chose Hotel Marroad among others with a “half-course dinner” included in the package of 14,000 Yen/person. They have convenient pick-up service to/from the train station. The whole town looked deadly quiet right after the Golden Week holidays, and Marroad was also quiet with its maturely settled atmosphere. The building is only 2 stories but wheelchair visitors may find it inconvenient because of no other accesses than stairs. Our room smelled a bit smoky, so we immediately open the windows to bring some fresh air.

While checking in, I was asked to choose fish or meat for the dinner to my embarrassment as it sounded rather abrupt, and I complained the guy how I could choose one without knowing what kind of dishes they were. Then he picked up the restaurant menu for me and explained a bit more. In terms of service, this is delicate while they need to balance between the efficiency and the customer satisfaction, and it is not really the busiest time. The staff was all nice and kind, but systematically they tend to execute things according to their manual perhaps.

The highlighted dinner was actually much beyond our expectation, and that was the whole reason why I am writing this report here. The starter was white asparagus with abalone, shrimp and firefly squid and this dish was very nice. Next was carrot cream soup which was another nice job. I chose for the main dish beef sirloin sauté, échalote source, and this source was wonderful. The half course means that one need to choose beef or fish while a full course offers both, but one main dish is our usual style. The portion of each dish here may be tiny though.

We seldom stay in Karuizawa, but compared to Otowa no Mori where we once stayed, this Marroad was far more satisfying for us.

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