1/02/2009

うち山のおせち - Uchiyama Osechi Assortment

最近、うち山にお昼にふらりと立ち寄っても、客が順番待ちしていることが多く、お昼を食べることができない。ミシュラン2009が出たことが影響しているのかも知れない。去年はこんなことはなかった。
今年の正月は思うところあって、うち山のおせち料理を注文しておいた。4万円近い価格なので滅多にはできないことだけど。大晦日の昼頃、引き取りに店に出向くと、店内一杯に包みが用意されており、客が入れ替わり立ち替わりに訪れる。二段のおせちなのだが、結構な重さだった。帰り際に内山さん本人が個室から挨拶に出てきたが、多分ほとんど朝まで仕事を続けていたんじゃないかという印象だった。
さて料理の内容だが、丁寧に良い品々を揃えていて、甘さがやや突出した鯛昆布やだし巻き卵などの料理もあったが、蛸・子持ち鮎・唐墨・車海老・いくらなど、それぞれ驚かされるくらい良く出来ていて、うまい酒を用意してこのおせちをつつくのは、なかなか楽しいものだった。



Very recently, probably after the release of Michelin Guide 2009, it is totally difficult to have lunch at Uchiyama because the guests often line up in the restaurant. It was not like this a year ago.
For this year, I had ordered “Osechi”, the new year’s festival food assortment, at Uchiyama. When I visited the restaurant on the New Year’s eve, the entire dining space was filled with number of boxes, and the visitors kept coming in. The two-layer boxes were rather heavy. The chef Uchiyama came to greet me from one of private rooms as I leave, and he seemed to have worked finishing these orders through the night.
It was exceptionally enjoyable to taste such amazing pieces of work as octopus, sweetfish with roe, dried mullet roe, prawn, salmon eggs along with a good bottle of wine like Pavillon Rouge Margaux.

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